Algemeen

Houtrot repareren

Houtrot repareren

Wil je net jouw houten kozijnen gaan verven, zit er houtrot in je kozijn.. Dit is erg vervelend en dit moet je eerst herstellen, alvorens je gaat schilderen. Geen paniek, met de juiste materialen en onderstaand stappenplan is dit redelijk eenvoudig te herstellen.

Houtrot repareren stappenplan:

Stap 1: Houtrot verwijderen

Verwijder met een beitel eerst al het natte, rotte hout. Ga net zo lang door totdat je bij droog hout komt. Verwijder voor de zekerheid ook nog wat droog hout rondom de rotte plek.

Stap 2: Laat de plek drogen

Laat het hout drogen. Om er zeker van te zijn, dat je al het rotte hout verwijderd hebt, moet je het eigenlijk minimaal twee dagen laten drogen. Controleer hierna of de plek nog steeds droog is.

Stap 3: Behandel de houtrot plek met een voorstrijkmiddel

Maak de ondergrond goed schoon en vetvrij en behandel met een professioneel voorstrijkmiddel. Laat het vervolgens minimaal 8 uur drogen.

Stap 4: Repareer de plek met een houtrot reparatiepasta

Je kunt nu de rotte plek gaan repareren met een houtrot reparatiepasta zoals de Repair Care Dry Flex 4. Breng dit aan met een kitspuit en werk af met een plamuurmes. Laat dit vervolgens weer minimaal 6 uur drogen.

Stap 5: Schuren en grondverf aanbrengen

Schuur de gerepareerde plekken met schuurpapier korrel 120, en maak de delen nogmaals stof – en vetvrij. Je kunt de plek nu in de grondverf zetten.

Stap 6: Aflakken

Schilder nu het gerepareerde en in de grondverf gezette deel met een duurzame verf zoals de Trimetal Permaline Superieur.
Succes!

Toch liever het repareren en schilderen van je houten kozijnen uitbesteden?

Bezoek dan de site van onze vakschilder Van Veen Schilderwerken.