Schilderen

Binnendeuren verven tips & tricks

Als je van plan bent om een binnendeur te gaan verven, zorg dan voor een goede voorbereiding.  Onderstaand geven wij wat tips & tricks, voor een geweldig eindresultaat.

Welke verf gebruik je voor een binnendeur?

Voor het verven van een binnendeur kun je het beste een lakverf kiezen in een hoog – en of zijdeglans.  Deze verf is makkelijk te verwerken, dekt goed en is kras en slijtvast. De Sikkens Rubbol BL Satura zijdeglans is bijvoorbeeld uitermate geschikt om binnendeuren mee te verven.

Stappenplan binnendeur verven

Dek eerst de vloer goed af met bijvoorbeeld afdek plastic. Je kunt de deur gewoon in de sponning laten. Het nadeel van een deur verven op bijvoorbeeld een paar schagen, is dat er bijvoorbeeld gemakkelijk stof op je net gelakte deur kan vallen.

Stap 1: deur ontvetten

Maak de deur goed schoon met een daarvoor speciale ontvetter. Water met een scheutje Amonia kan ook, maar een speciale ontvetter werkt nog beter. Zorg dat de deur weer helemaal droog is na het ontvetten.

Stap 2: de binnendeur schuren

Je kunt de deur nu gaan schuren. Wij adviseren om de deur eerst licht te schuren met een wat grover papier (korrel 150) en daarna fijn te schuren met bijvoorbeeld een schuurpapier met korrel P240 van Siaspeed. Vervolgens de deur goed afstoffen met een stoffer en eventueel nog even licht vochtig afnemen.

Stap 3: deur in de grondverf zetten

Je kunt de deur nu in de grondverf gaan zetten. Dit is erg belangrijk, vooral als je begint met kaal hout. Het beste is om twee lagen grondverf aan te brengen. Gebruik hierbij een kwast die de randen goed kan bestrijken en een lakroller voor de grote oppervlakken. Probeer de banen te overlappen, zodat je geen strepen krijgt. Als je klaar bent met de grondverf en deze weer goed droog is, schuur dan de deur nog even heel licht op met schuurpapier korrel P240.

Stap 4: deur aflakken

Je kunt nu eindelijk de deur gaan aflakken. Dit is uiteraard het leukste gedeelte van de hele klus. Gebruik net als bij de grondverf een lakroller. Gebruik het liefste een lakroller voor watergedragen lak. Deze roller absorbeert namelijk veel verf en verdeelt de verf heel gelijkmatig. Wij adviseren om ook een tweede laklaag aan te brengen. Zo is jouw deur straks goed besteed tegen krassen. Kijk op het blik verf wat de minimale droogtijd is, voordat je aan de tweede laag begint.

Stap 5: tape verwijderen

Mocht je tape hebben gebruikt om bijvoorbeeld de scharnieren of deurklink af te plakken, haal deze tape dan weg als de verf nog nat is. Als je de tape namelijk te lang laat zitten, bestaat de kans dat je de verflaag beschadigt bij het weghalen van de tape. Als je de lakroller en kwast nog een keer wilt gebruiken, kun je ze in bijvoorbeeld aluminiumfolie wikkelen of  in een pot met schoon water zetten.

Heb je toch nog het advies nodig van een professional?

Neem contact met ons op en wij geven je graag vrijblijvend advies.