Schilderen

Hooglans, zijdeglans of matte lak of verf gebruiken?

Als je aan aan een schilderklus gaat beginnen, heb je waarschijnlijk weleens afgevraagd of je nu het beste een hoogglans, zijdeglans of matte lak of verf  kunt gebruiken. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? In dit artikel leg ik je uit wat precies hoogglans, zijdeglans en matte lak en verf is, en in welke situatie je het beste voor een hoogglans, zijdeglans of matte verf kunt kiezen.

Hoogglans verf of lak

Hoogglans is eigenlijk alleen als lak verkrijgbaar. Een hoogglans muurverf komt eigenlijk niet voor.  Hoogglans lak heef de meeste glans. Het geeft een luxe uitstraling en heeft een harde toplaag. De toplaag geeft de verf een diepe glans. Als je de buitenboel wilt gaan schilderen, moet je altijd kiezen voor een hoogglans verf. Hoogglans is namelijk veel beter bestand tegen de aanhechting van vuil en voorkomt dus vlekken. Door de glans weerkaatst het ook zonlicht, waardoor de verflaag langer goed blijft. Een hoogglans verf kun je ook goed voor binnen gebruiken, maar de keuze voor mat, zijdeglans of hoogglans is meer afhankelijk van het effect wat je wilt hebben. Als je kiest voor hooglans binnen, moet de ondergrond wel perfect glad en mooi strak zijn. Hoogglans verf of lak zorgt er namelijk voor, dat alle gebreken en oneffenheden benadrukt worden. Goed schuren en eventueel een kwalitatieve plamuur aanbrengen is dan zeker geen overbodig werk. Een hoogglans lak is ook het makkelijkste schoon te houden, ideaal voor bijvoorbeeld een kinderkamer. Een goede hoogglans verf die wij van VerfwarenEnzo adviseren is bijvoorbeeld de: Sikkens Rubbol XD High Gloss.  

Voordeur geschilderd met een hoogglans lak 

Zijdeglans verf of lak

Een zijdeglans zit qua glansgraad tussen hoogglans en een matte verf of lak in. Een zijdeglans is eigenlijk alleen geschikt voor binnen gebruik. Je kunt het wel buiten gebruiken, maar de levensduur is aanzienlijk korter dan een hoogglans verf. Een zijdeglans lak heeft een mooie warme uitstraling. Bij het gebruik van een zijdeglans verf of lak, zijn de oneffenheden zoals butsen en krassen veel minder zichtbaar dan bij een hoogglans verf. Heb je dus geen zin om alle butsen en krassen eruit te schuren en plamuren, kies dan sowieso voor een zijdeglans of matte verf. Een zijdeglans verf is wat dat betreft dus ook een stukje gebruiksvriendelijker. Een kwalitatief goede zijdeglans lak die wij van VerfwarenEnzo adviseren is bijvoorbeeld de: Sikkens Rubbol Satura Zijdeglans wit 

Muur geschilderd met matte muurverf

Matte verf of lak

Is je ondergrond oneffen en wil je dit maskeren? Dan kun je het beste een matte lak gebruiken voor je deur of kozijn. Je moet je wel realiseren, dat een matte lak minder goed schoon te maken is. Een matte lak geeft geen glans, maar geeft een mooi rustig effect. Voor het schilderen van muren, wordt eigenlijk altijd matte verf gebruikt. Een erg populaire matte muurverf is bijvoorbeeld:Sikkens Alphatex SF Mat.  

Succes met jouw schilderklus en mocht je nog vragen hebben, dan adviseren wij u graag.

Advies nodig bij het maken van de juiste keuze?

VerfwarenEnzo adviseert u graag.