Schilderen

Stucwerk schilderen, hoe doe je dat?

Stucwerk-schilderen-hoe-doe-je-dat

Stucwerk schilderen, hoe doe je dat?

Bijna iedereen laat tegenwoordig zijn hele huis stucen na een verbouwing of het betrekken van hun nieuwbouw woning. Het ziet er namelijk super strak uit, en je krijgt snel het resultaat wat je voor ogen hebt. Maar nadat het stucwerk is aangebracht moet je het nog schilderen, maar hoe doe je dat? Het schilderen van stucwerk is nog niet zo gemakkelijk. In dit artikel leg ik uit, hoe je dit het beste kunt doen.

Stappenplan voor een optimaal resultaat:

1. Laat het stucwerk eerst goed drogen;
2. Zorg dat het stucwerk goed schoon is voordat je het gaat schilderen;
3. Ontvet het stucwerk met bijvoorbeeld een allesreiniger;
4. Breng voorstrijk aan, dit voorkomt dat de verf in het stukwerk wordt gezogen;
5. Breng de hoeken en randen aan met een kwast en de rest met een roller, of laat het spuiten door een vakschilder

Laat het stucwerk eerst goed drogen

De belangrijkste aandachtspunten waar je op moet letten bij het laten drogen van hets stucwerk zijn;

* Temperatuur
* Luchtvochtigheid
* Ventilatie

Pas aangebracht stucwerk moet eerst goed drogen, voordat je het kunt gaan schilderen of laten spuiten. Om dit proces te versnellen moet je zoveel mogelijk ventileren of kun je grote (bouwdrogers) neer zetten, die het vocht uit de muren trekken. Probeer de temperatuur in huis rond de 20 graden te houden. Dit is de meest ideale temperatuur om het stucwerk goed te laten drogen. Probeer er ook voor te zorgen dat de temperatuur in huis te teveel schommelt. Dit komt namelijk niet ten goede van de kwaliteit van het stucwerk. Maar wanneer is het stucwerk dan droog genoeg om te kunnen verven? Deze vraag is lastig te beantwoorden. Het hang namelijk af van een aantal factoren, namelijk het type stucwerk en de dikte van het stucwerk .

Stucwerk droogt gemiddeld 1mm per dag. Dus bij een laag van 25mm, duurt het ongeveer 25 dagen voordat je kunt beginnen met schilderen.

Kun je ieder soort stucwerk schilderen?

Nee, niet ieder soort stucwerk kun je zomaar schilderen. Glad stucwerk kun je sowieso wel schilderen. Soms wordt een muur behang klaar opgeleverd. Wanneer je dit gaat schilderen, zal het resultaat tegenvallen. In dit soort stucwerk zitten namelijk allemaal oneffenheden. Vraag om schilderklaar stucwerk, hier zit een filmlaag overheen, en zorgt voor super glad stucwerk. Overleg dus goed met de stukadoor wat je met de wanden van plan bent te gaan doen.

Maak het stucwerk schoon voordat je het gaat schilderen

Verwijder al het stof van de muren, doe dit met bijvoorbeeld een stoffer en vervolgens met een stofzuiger. Hierna moet je de muren nog ontvetten. Hiervoor kun je een allesreiniger gebruiken. Dit doe je om te zorgen voor een betere hechting van de verf.

Voordat je gaat het stucwerk gaat schilderen, voorstrijk aanbrengen

Het is erg belangrijk alvorens te gaan schilderen om voorstrijk aan te brengen. Voorstrijk is een middel om zuigende ondergronden zoals plafonds en wanden te fixeren. Nadat het stucwerk droog is, heeft het namelijk een enorm zuigend vermogen. Als je hier direct verf op aanbrengt, wordt de verf hier extreem ingezogen, dit kan ervoor zorgen dat er strepen en banen zichtbaar zijn, en de verf kan zelfs los komen te zitten. Door voorstrijk aan te brengen alvorens je gaat schilderen voorkom je al de deze problemen.

Kun je gewoon latex verf over stucwerk aanbrengen?

Ja, dit kan. Je kunt uiteraard zelf de verf aanbrengen met kwasten en rollers . Wij adviseren een kwalitatief goede latex verf zoals Sikkens Alphatex  of Trimetal Magnatex aan te brengen voor het beste resultaat. Je kunt ook je wanden en plafonds laten spuiten met latex door een vakschilder. Dit geeft het mooiste resultaat. Latex wordt door middel van een airless spuit op wanden en plafonds aangebracht. Het voordeel van spuitwerk is dat het geen structuur achterlaat op de ondergrond. Net als traditioneel sauswerk kan het in iedere gewenste kleur gespoten worden.

Toch liever je wanden en plafonds laten spuiten door een vakschilder?

Bezoek dan de site van vakschilder Van Veen Schilderwerken.