Schilderen

Verfkwast of verfroller gebruiken?

Professionele-verfkwasten-en-verfrolelrs-kopen-1

Verfkwast of verfroller gebruiken?

Je wilt aan een schilderklus gaan beginnen, alleen weet je niet precies hoe je de klus het beste kunt klaren. Moet ik nu een verfkwast of verfroller gebruiken? Op deze vraag is niet direct een antwoord te geven. Het hangt af van de klus die je gaat aanpakken en wat je zelf fijn vindt, om te gebruiken. In dit artikel leg ik uit welke soorten kwasten en rollers er allemaal verkrijgbaar zijn, en voor welke klus je ze het beste kunt gebruiken.

Wanneer een verfkwast gebruiken?

Je kunt het beste een verfkwast gebruiken voor moeilijk bereikbare plekke, hoekjes en ongelijke oppervlakken. De meeste professionele schilders vinden bijvoorbeeld het schilderen van kozijnen ideaal met een kwast en zweren hier eigenlijk bij. Met een professionele kwast krijg je ook een super strak resultaat van je schilderwerk.

Wanneer een verfroller gebruiken?

Een verfroller is natuurlijk vanzelfsprekend weer ideaal voor het schilderen van grote oppervlakken. Je werkt dan ook een stuk sneller. Het verven van een deur is bijvoorbeeld uitermate geschikt om met een roller te doen.

Kies de juiste kwast voort jouw klus

Er zijn zoveel verschillende soorten verfkwasten op de markt, dat je door de bomen het bos bijna niet meer ziet. Er zijn bijvoorbeeld ronde, platte, blok en wegwerpkwasten. Het kiezen voor een goede kwast is eigenlijk net zo belangrijk als het kiezen voor kwaliteitsverf. Als je een professionele verf gaat kopen van bijvoorbeeld Sikkens of Trimetal is het natuurlijk zonde om dit aan te brengen met een wegwerpkwast van de Action. Professionele kwasten zijn eigenlijk altijd gemaakt van varkenshaar die speciaal geschikt zijn voor verf op terpentine basis. Kwasten met synthetische haren worden meestal gebruikt voor watergedragen verf.

Welke type kwast je het beste voor jouw klus kunt gebruiken leg ik hieronder uit.

1.Ronde kwasten

Professionele schilders, schilderen vaak met een ronde kwast van varkenshaar. Ze schilderen er vaak jarenlang mee.

2.Platte kwasten

Wil je vernis of beits gaan aanbrengen, dan kun je het beste een platte kwast gebruiken.

3.Wegwerpkwasten

Wegwerpkwasten hebben veelal een plastic handvat. Mijn advies is om deze niet te gebruiken. Deze kwasten verliezen snel hun haren, dus als jouw schilderklus er perfect strak moet uitzien, raad ik het af, omdat je anders constant de losgelaten haren uit je aangebrachte verf zit te plukken.

Verfroller-verfkwast-gebruiken

Kies de juiste verfroller voor jouw klus

Voor veel klussen is het gebruik van een verfroller zeker aan te bevelen. Wij zetten de verschillende rollers en toepassingen op een rij:

1.Vachtroller

Een vachtroller is uitermate geschikt voor het aanbrengen van verf op muren en plafonds. Je hebt vachtrollers met lange en korte haren. Als je een glad en strak resultaat wilt hebben, gebruik dan een vachtroller met korte haren. De langharige rollers zijn meer geschikt voor de wat ruwere oppervlakken. Er zijn ook speciale anti spat rollers op de markt. Deze zijn uitermate geschikt voor het schilderen van je plafonds.

2.Structuurroller

Structuurrollers zijn zeer geschikt voor het aanbrengen van structuurverf en geeft een fijne structuur op uw wand. Je kunt er perfect mooie structuren mee creëren.

3.Schuimroller

Een schuimroller gebruik je voor het aanbrengen van lakverf op bijvoorbeeld deuren en grote oppervlakken. Gebruik de schuine kant, op deze manier voorkom je strepen en zie je geen overlapping.

4.Viltroller

De viltroller is ideaal voor het aanbrengen van verf op waterbasis, en neemt erg veel verf op. Het is een ideale roller wanneer je gaat verven met alkyd en acrylverf. Het eindresultaat zal ontzettend glad worden.

Tot slot nog wat tips wanneer je gaat verven met een kwast of roller:

Schilderen met een kwast

  • een professionele verfkwast met varkenshaar geeft een beter resultaat;
  • draai de kwast af in plaats van hem af te strijken;
  • oefen niet teveel druk uit op de kwast;
  • kies de juiste kwast voor jouw klus
  • dompel de kwast tot ongeveer 2/3 in de verf.

Schilderen met een roller

  • verdeel de verf op de roller met een verdeelrooster;
  • maak banen en zorg dat deze elkaar overlappen;
  • haal eventueel los zittende pluisjes weg met een stukje schilderstape.

Kom je er toch nog niet helemaal uit?

We geven je graag advies op maat.