Schilderen

Zelf houten kozijnen schilderen

Zelf-houten-kozijnen-schilderen

Je wilt zelf de kozijnen van jouw woning gaan schilderen?

Je wilt de houten kozijnen van jouw woning gaan schilderen, omdat het schilderwerk van jouw woning in een niet al te beste staat is, of je wilt het toch graag in een andere kleur gaan schilderen. Je vraagt je alleen af hoe je deze klus het beste kunt gaan aanpakken. In dit artikel leg ik je in tien eenvoudige stappen uit, hoe je dit het beste kunt doen, om tot een goed resultaat te komen waar je jarenlang plezier van hebt.

Onderstaand een stappenplan voor het schilderen van je houten kozijnen:

  1. Kozijnen controleren op houtrot en eventueel repareren.
  2. Gebladderde verf eraf krabben.
  3. Schuren van de houten kozijnen.
  4. Plamuren en kitten.
  5. Opnieuw schuren van de kozijnen.
  6. Het schoonmaken van de houten kozijnen.
  7. Afplakken van de ruiten.
  8. Grondverf aanbrengen en weer licht opschuren.
  9. Houten kozijnen aflakken.
  10. Verwijderen afplaktape

1. Kozijnen controleren op houtrot

Zit er houtrot in het kozijn? Verwijder dan eerst goed alle rotte delen hout. Breng vervolgens nog een epoxy voor houtreparatie aan van bijvoorbeeld Polyfilla. Dit kun je gemakkelijk modelleren, schuren en schaven.

2. Gebladderde verf eraf krabben

Is je houtwerk erg aan het bladderen, haal het er dan af met een goede verfkrabber.Is het schilderwerk er echt dramatisch aan toe, gebruik dan afbijt. Het gebruik van een verfföhn raad ik af, omdat glaswerk heel snel te heet wordt en kan barsten. Als je afbijt hebt gebruikt, maak het geheel dan weer goed schoon, want resten van afbijt zijn uiteraard erg slecht voor je nieuwe verflaag.

3. Schuren van de houten kozijnen

Je kunt nu beginnen met schuren van het houtwerk. Ziet de verflaag er nog redelijk goed uit, gebruik dan niet te grof schuurpapier. Gebruik bijvoorbeeld korrel 180. Is het schilderwerk er wel slecht aan toe, schuur het dan wat verder op met bijvoorbeeld korrel 120 of 80. Als je 80 hebt gebruik, schuur het dan daarna nogmaals met korrel 180, want anders heb je kans dat je krassen in het houtwerk zichtbaar blijven.

4. Plamuren en kitten

Zitten er nog deuken, scheuren, krassen of andere oneffenheden in het houtwerk? Dan kun je dit opvullen met een goede plamuur. Gebruik voor het aanbrengen een plamuurmes. Wil je nog wat kieren dicht maken?Gebruik dan hiervoor een acrylaatkit. Breng het aan, ga er met een natte vinger over heen. Laat het vervolgens goed drogen. Breng nooit siliconenkit aan, want dit is NIET overschilderbaar. 

5. Opnieuw schuren van de kozijnen

Schuur het kozijn nogmaals. Nu met een wat fijnere korrel. Gebruik bijvoorbeeld schuurpapier met korrel 240.

6. Schoonmaken van de kozijnen

Verwijder al het stof van het kozijn. Vervolgens moet je de kozijnen goed ontvetten met een goede verfreiniger. Ammonia kan ook, maar heeft niet mijn voorkeur. Maak het geheel goed schoon en laat het daarna goed droog worden.

7. Afplakken van de ruiten

Plak de ruiten af met een goede afplaktape. Gebruik een professionele afplaktape van bijvoorbeeld Kip. Dit is afplaktape wat zorgt voor scherpe lijnen en randen.
Tip: plak het tape één millimeter van het kozijn en schilder dus één mm mee van de ruit. Hierdoor krijg je extra strakke lijnen.

8. Grondverf aanbrengen en weer licht opschuren

Breng een goede grondverf aan van bijvoorbeeld Rubbol Primer van Sikkens. Het beste kun je dan een grondverf nemen in dezelfde kleur als dat je het gaat aflakken. Een grondverf zorgt voor hechting van de verf aan het kale houtwerk. Na het aanbrengen van de grondverf het houtwerk laten drogen, even licht opschuren met fijn schuurpapier (220 of 240) en voordat je gaat aflakken weer ontvetten.

9. Houten kozijnen aflakken

Nu al het voorwerk is gedaan, kun je beginnen met het aflakken, wat natuurlijk het leukste is. Voor het beste resultaat werk je van boven naar beneden. Gebruik een professionele kwast van bijvoorbeeld Goudhaantje voor een optimaal resultaat. Begin eerst met de hoeken en randen, en daarna de lange delen van het kozijn. Je kunt het kozijn eventueel narollen met een professionele verfroller.

Een tweede verflaag aanbrengen is natuurlijk altijd beter en mooier. Als je een tweede laag aan wilt gaan brengen, uiteraard wel weer even schuren tussendoor. Gebruik hiervoor fijn schuurpapier met bijvoorbeeld korrel 320. De kozijnen ook weer even schoonmaken met een doek en water.

10. Verwijderen afplaktape

Verwijder het afplaktape na ongeveer een uur. De verf is dan nog niet helemaal uitgehard en als je voorzichtig de tape dan weg trekt, krijg je een strakke lijn.

Toch liever het schilderen van je houten kozijnen uitbesteden?

Bezoek dan de site van onze vakschilder Van Veen Schilderwerken.